Τρίτη 28 Ιουλίου 2020
Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ
συνοπτικώς
——
Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Ο Ερμής μόλις γεννιέται στο σπήλαιον του όρους Κυλλήνη της Αρκαδίας, βγαίνει έξω κι εκεί ευρίσκει μία χελώνα, παίρνει το καύκαλό της και του προσθέτει χορδές κατασκευάζοντας την λύρα, το γνωστόν μουσικόν όργανον. Κατόπιν, ο Ερμής ανερχόμενος στον Όλυμπο εμφανίζει την συνήθειά Του να κλέβη· ούτως, κλέβει τα σύμβολα των Θεών: το μενταγιόν της Αφροδίτης, την πυράγρα του Ηφαίστου κλπ μόνον ο Κεραυνός του Διός ήτο πολύ βαρύς και δεν μπορούσε να τον κρατήση! Επίσης κλέβει την χρυσή ράβδο του Απόλλωνος (διό ο Απόλλων είναι γνωστός ως Χρυσόρραπις), ο οποίος όμως τον συλλαμβάνει! Επακολουθεί τότε μία συμφωνία: ο Ερμής θα κρατήση την χρυσή ράβδο, γνωστή πλέον ως Κηρύκειον, και θα δώση στον Απόλλωνα την λύρα!!
Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Ο Ερμής είναι ο Νέος Θείος Πνευματικός οργανισμός ( = ο νέος Θεός) που γεννάται στο «σπήλαιον της ύλης» ( = εντός αυτού τού ιδικού μας χονδροειδώς υλικού κόσμου, εξελισσόμενος κατά το «Θεός εγένου εξ ανθρώπου») που ευρίσκεται επί ενός υψηλού βουνού (ψηλά βουνα = οι πνευματικές κορυφές), τουτέστιν ο Ερμής είναι ο πλήρως πνευματικά εξελιγμένος άνθρωπος που κερδίζει την αποθέωσιν!! Ο Ερμής ως τελευταία (για την ώρα) πράξιν τελειοποιήσεώς του καθιστά (φυσικά στην πραγματικότητα όχι μόνος αλλά με την επέμβασιν των ιεροφαντικών θεσμών) άθραυστον ως καύκαλο χελώνας, τουτέστιν αθάνατον πλέον, το αιθέριον σώμα του και του προσθέτει χορδές ώστε να παράγη ωραίους ήχους, δηλαδή γίνεται η συνένωσις των ψυχικών κέντρων οπότε καθίσταται το Η/Μ πεδίον ομαλόν, χωρίς αναταράξεις, ώστε πραγματικά μεταφραζόμενον εις χρώματα ή ήχους θα παρέχει ευχάριστον οπτικήν ή ακουστικήν εικόνα (κοινή σήμερον η μετατροπή ενός πεδίου εις πολύχρωμον ζωγραφικόν πίνακα ή εις μουσικήν)! Όθεν η λύρα συμβολίζει εναργώς την ψυχικήν συγκρότησιν του Νέου Θείου Πνευματικού οργανισμού.
Η κατασκευή αυτού του αθραύστου, αθανάτου, οστρεΐνου αιθερίου σώματος επιτυγχάνεται διά της χρησιμοποιήσεως και ενσωματώσεως «ηλιακών δυνάμεων», τουτέστιν δυνάμεων περιεχομένων στο ηλιακόν φάσμα. Μεσίτης και μεταφορεύς των ηλιακών δυνάμεων στην γην είναι ο Απόλλων και η καιρία αυτή συμμετοχή του στην διαδικασίαν της Αθανατοποιήσεως συμβολίζεται από την στάσιν στην πορείαν προς Ελευσίνα στον ναόν του Δαφνηφόρου Απόλλωνος (Δάφνη = το φυτόν που είναι ως αειθαλές σύμβολον της Αθανατοποιήσεως. Η κατάθεσις στεφάνων δάφνης επί των μνημείων των υπέρ πατρίδος πεσόντων, σημαίνει ότι αυτοί διά των ηρωϊκών πράξεών των επραγματοποίησαν μέγα εξελικτικόν άλμα και Αθανατοποιήθησαν γενόμενοι Ήρωες υπό την θρησκευτικήν σημασίαν της λέξεως, κατά το λεγόμενον του Ηρακλείτου: «Μόροι γάρ μέζονες, μέζονας μοίρας λαγχάνoυσιν»). Επομένως, η λύρα, την οποίαν βλέπομε πλέον να κρατεί ο Απόλλων συμβολίζει την εργασίαν του επί της ψυχής καθώς συμμετέχει και Αυτός στην διαδικασίαν της Αθανατοποιήσεως!! Οπότε ορθώς την λαμβάνει ως Σύμβολόν Του!!
Η χρυσή ράβδος του Απόλλωνος, το Κηρύκειον, συμβολίζει την εργασίαν του Απόλλωνος επί του ψυχικού ατόμου, του τριμερούς υλικού δηλαδή σωματίου που αποτελεί την έδραν των ψυχικών λειτουργιών (η ψυχή αποτελείται από το ψυχικόν άτομον συν τον επενδύτην του, το Αιθέριον σώμα). Το ψυχικόν άτομον είναι ένα βασικόν σωμάτιον της ύλης, το μικρότερον, τουτέστιν το «άτομον των φιλοσόφων», το οποίον επωαζόμενον εντός του αιθέρος από διμερές καθίσταται τριμερές, και πάλιν, απορροφώντας αιθερικάς δυνάμεις (κατά το Ορφικόν: «κυούμενον και κύον εντός του αιθέρος») αθανατοποιείται, καθίσταται ανθεκτικόν, δηλαδή χρυσούν· ενώ πριν, η ψυχή έχουσα φυσιολογίαν ανάλογον των φυτών, συμβολίζεται ως ξύλον π.χ. ο Ασκληπιός, που είναι μαζί με την Εκάτη ο Θεός του ιδικού μας ανεξελίκτου κόσμου, εργάζεται διά την αθανατοποίησιν της ψυχής βεβαίως στα προκαταρκτικά στάδια, δηλαδή στον καθεαυτόν ιδικόν μας χώρον, που κατά την πορείαν προς Ελευσίνα συμβολίζεται με το Παριλίσσιον και η εργασία του Ασκληπιού επί του ξύλου της ψυχής συμβολίζεται διά της ξυλίνης ράβδου του!
Ως γνωστόν επί της ράβδου του Ασκληπιού ανέρχεται ένας όφις, ενώ στο Κηρύκειον ανέρχονται δύο όφεις. Ο όφις συμβολίζει δύο τινά, αφ’ ενός τις χρησιμοποιούμενες κατά την Αθανατοποίησιν ηλιακές δυνάμεις και αφ’ ετέρου τους δρώντας Μυσταγωγούς. Στο προκαταρκτικόν στάδιον αρκεί μικρά σχετικώς ποσότης ηλιακών δυνάμεων τας οποίας χειρίζεται ένας Μυσταγωγός· αντιθέτως στα επόμενα στάδια απαιτείται ικανή ποσότης ηλιακών δυνάμεων τας οποίας χειρίζεται ένα Ιεροφαντικόν ζεύγος!
Το Κηρύκειον συμβολίζει τον Νέον Θείον Πνευματικόν οργανισμόν και κοσμείται από φτερά διά να μάς δείξη ότι ο οργανισμός αυτός έχει αναπτύξει την ταχείαν αυτόνομον κίνησιν. Ανάλογες εικόνες είναι το κύριον σύμβολον του Αθανάτου οργανισμού, ο Πήγασος, αλλά και ο ίδιος ο Ερμής που φορά πτερωτά υποδήματα και πτερωτόν πίλον!
Διατί ο Ερμής κρατεί το Κηρύκειον;; Διά δύο λόγους: Πρώτον, ως σύμβολον της ταυτότητός του, εικόνα της ψυχικής του συγκροτήσεώς, και δεύτερον, διότι δεικνύει εναργώς την εργασίαν του, καθώς ο Ερμής είναι ως λέγεται, ο «Κύριος του κατωφλίου», ο θυρωρός της μετά τα προκαταρκτικά κυρίας διαδικασίς της Αθανατοποιήσεως. Το κατώφλιον αυτό στην πορείαν προς Ελευσίνα είναι η γέφυρα του Κηφισού! Ο Ερμής, ως Ολύμπιος Θεός, είναι επίσης ο πτερωτός ωκύπους ταχυδρόμος των Ολυμπίων Θεών· πολύ σωστά, καθώς ως ο νεώτερος των Ολυμπίων αναλαμβάνει την επικοινωνίαν με τους κατωτέρους Θεούς!
Τί σημαίνει ότι ο Ερμής κλέβει τα σύμβολα των Θεών;; Στην μυθολογία «κλέβω» σημαίνει οικειοποιούμαι, ενστερνίζομαι, δηλαδή ο Νέος Θείος Πνευματικός οργανισμός προσπαθεί να μάθη τις ενέργειες και τις δράσεις των Ολυμπίων Θεών ώστε να τίς εφαρμόζη ο ίδιος. Βεβαίως, να τίς εφαρμόζη στο επίπεδόν του, καθώς έχομε τα επίπεδα Ήρως, Δαίμων, Θεός, Θεός Ολύμπιος και αυτός είναι στο επίπεδον Ήρως! Συναφώς, στην μυθολογία «φονεύω» σημαίνει «λαμβάνω την θέσιν του»!
===========
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)